Textes en normand
        paroles de chansons              histoires et récits
La seiraée de Marotène    Suzanne Jourdain

 

 

Dauns l'asseiraunche, devaunt qué d'allumaer sen grasset et de dréchi sa soupe, Marotène Jacquot s' 'n-allit dauns la minch'chie (1) et dépendit de la crémillie la câodrounaée de pounéterres tchuutes. Le chuquet fllaumbait enco et là, à sen leisi, assise sus sen blloquet oû couen de sen feu, o halit d'aveu les mollets treis biâos querbouns sous la chévrette (2) sus qui qu'o tchuusait du graissin (3) dauns eun gohan (4) de Mourot. Dauns l'âote carre, d'aveu la palette, o ranichit de chende byin câode eun mêle en papillote que Jacquot avait-z-eu hyir où bouolo (5), dauns la haie de la quéryire (6), ente la vuule cannevyire (7) et la jaunnyire (8), et qui tumbe dauns le cllos des routours (9). II avait prins itou eune bouone dâobaée, car sen chabot à collet avait cauntouornaé dauns l'âonyire pllenne d'iâo, si byin qu'il avait teuqui touote la nyit et qu'annyi, il 'tait enco touot méhannyi. A ce sei, i beira du fllip, eune bouone moque, cha lé remâtera magène... Mais sav-ouos qui que ch'est que du fllip ? Ch'est du beire câod d'aveu eune quilelaée de mié et eun gros fllot de sicasse, ya ryin de pus médechinaé.

A la bouone vote !...


La soirée de Marotène

Alors que la soirée s'annonçait, avant d'allumer sa lampe à huile et de faire la soupe, Marotène Jacquot s'en alla dans le bûcher, dépendit de la crémaillère le chaudron de pommes de terre cuites. La grosse bûche de bois flambait encore, et tranquillement, assise au coin du feu sur le billot, elle amena avec la pince à feu trois grosses braises sous le trépied où elle faisait cuire du graissin dans une petite soupière de Néhou. A l'autre coin, avec la pelle à feu, elle recouvrit de cendre bien chaude un merle que Jacquot avait attrapé à la chasse au "boulo"; dans la haie du chemin creux, entre la vieille "channevière" et le champ d'ajoncs, et qui donne dans le clos des "routoirs". Il avait bien pataugé aussi car son sabot à collet avait glissé dans l'ornière remplie d'eau, si bien qu'il avait toussé toute la nuit, et qu'aujourd'hui il était encore tout malade. Ce soir, il boira du flipe, une bonne tasse, ça le remettra d'aplomb bien sûr. Mais savez-vous ce qu'est le flipe ? C'est du cidre chaud avec une cuillerée de miel et une grosse goutte d'eau de vie, il n'y a pas de meilleur médicament. A la bonne vôtre...


Suzanne prêchait reide byin. O demeurait à Râoville-la-Bigot. O nous baillit eun coup chu mot d'écrit, reide byin pairaé, pouor faire veî que le normaund est incomprénablle pou le syin qui prêche ryin qué le fraunçais... Oû meis de mâr ch't annaée, sa file Danièle Lecornu l'a luusu à l'Assembllaée de Carteret (dé qui que no-z-en fait eune galette à veî et ieune à écouotaer).
Rémin Pézeri, Les Amins du Dounjoun.


Mini-lexique :
1 minch'chie : petit bâtiment à usage multiple. Ici, il est muni d'une cheminée et employé comme annexe à la cuisine.
2 chévrette : petit triangle de fer pour poser les récipients.
3 Le graissin en Cotentin ressemble aux rillettes, fait de viande prise dans le cou du porc, cuite à l'eau puis écrasée et coulée en pots avec le gras encore liquide. Mis à refroidir, le graissin se mange comme un pâté. Les rillettes étaient ignorées dans la Manche.
4 gohan : petite soupière en terre cuite.
5 bouolo : cette chasse nocturne aux oiseaux était déjà interdite au XIXè siècle. Mais autrefois, les oiseaux étaient beaucoup plus nombreux qu'aujourd'hui dans les haies du bocage.
6 quéryire : plus qu'un chemin creux (qui est la "cache"), la " quéryire " est un endroit où le passage fréquent des roues des véhicules a creusé deux traces profondes, et ceci même dans un espace ouvert.
7 cannevyire : endroit où on cultivait du chanvre. Celui-ci entrait dans la confection du droguet, tissé mi-laine mi-chanvre.
8 jaunnyire : endroit où pousse de l'ajonc. Celui-ci était parfois semé sur des terres pauvres car c'était un très bon complément alimentaire pour les bêtes en hiver, après avoir été pilé sur une pierre plate présente à l'entrée de l'étable ou de l'écurie.
9 routours : endroit humide, ruisseau ou mare, où l'on faisait rouir le chanvre, l'osier, voire des ronces utilisées pour fixer le chaume sur les toits.

 

Texte de Suzanne Jourdain
Extrait du CD "Veillie normaunde" © 2007